Budapest belvárosában járva és az irodában dolgozva hallom, hogy folyamatosan szólnak az autók dudái (hivatalos nevén: autókürt). No, nem valami különösebb ok miatt, egyszerűen csak vannak olyan emberek, akik fontosabbnak érzik magukat és dolgukat másokénál. Valószínűleg ezek az emberek mélyen hihetnek a különböző mesékben és mítoszokban, hiszen meg vannak győződve arról, hogy egy végtelen erejű varázstárgy birtokában vannak, amit úgy hívnak: a Duda.

A Duda csodálatos dolgokra képes: ha megfelelő ideig nyomjuk, akkor mindegy, hol vagyunk, az előttünk álló 15-20.000 autó rögtön eltűnik, és szabad lesz az utunk. Sőt, még ennél is többet tud! Ha történik egy szörnyű baleset, ahol tűzoltókra, mentőhelikopterre is szükség van, a Duda ezt is megoldja: hirtelen semmivé lesz az egész, és mindenki boldogan és egészségesen megy tovább útjára.

De ne gondoljuk, hogy ebben kimerül minden ereje a Dudának! Megteszi azt is, amit a politikusok éveken keresztül képtelenek: a hosszú, hónapok óta húzódó útépítések és felújítások is egy csapásra elkészülnek, ha megfelelően használjuk a Dudát!

Remélem, minden Olvasó számára egyértelmű, hogy iróniából írtam az eddigieket. De érdekes, hogy az emberek lehetetlen helyzetekben is azt gondolják, hogy egy egyszerű autóalkatrész valamilyen módon segíteni fogja őket. Természetesen van, amikor tényleg életmentő az autókürt helyes használata, de valljuk be, hogy az esetek többségében nem erre a célra használjuk.

A Bibliában olvasunk egy eget és földet megrázó, valóban csodálatos dolgokat hozó hangjelzésről: a végítélet kürtjeinek szaváról (Jelenések 8-9. fejezet). A különböző fordítások írnak kürtöt, harsonát és trombitát. Tenorkürtön játszva a szívemhez legközelebb a kürt van, de talán a trombitaszó a legismertebb.

Ezeknek a hangszereknek valóban különleges hatalmuk és feladatuk van. Egyszerre hoznak halált, szenvedést, pokoli élőlényeket a földre, és szolgálják a mindenek felett álló Mindenható Isten dicsőségét. „A hetedik angyal is trombitált, és hatalmas hangok szólaltak meg a mennyben: A világ felett a királyi uralom a mi Urunké, az ő Krisztusáé lett, és ő fog uralkodni örökkön-örökké. Ekkor a huszonnégy vén, akik Isten előtt ülnek trónjaikon, arcra borultak és imádták Istent…” (Jelenések 11:15-16)

Nincs olyan emberi duda, kürt, harsona, ami felvehetné a versenyt ezekkel a hangszerekkel! Erre a hangra mindenki felfigyel majd, és nem tehet mást, csak megadja azt a dicsőséget és tisztességet, ami megilleti és mindig is megillette az Úr Jézus Krisztust, Isten Fiát. Mindegy, hogy valaki hisz-e Istenben vagy Jézusban, mert nem bújhat el ezen dolgok elől. Ha áhítatos lelkülettel végiggondoljuk ennek jelentőségét, akkor nem az lesz a kérdés, hogy valahova 2-3 perccel korábban megérkezünk-e autóval, hanem hogy egyáltalán, valaha, az örök életbe jutunk-e?

Ifj. Nemeshegyi Zoltán